Τεχνολογίας Γεωργίας – Κτηνοτροφίας

Υπεύθυνος Τομέα: Παρασκευή Μητλιάγκα, Καθηγήτρια
Τηλ. Επικοινωνίας: 23850 54612, 6947026207
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  
 
Ο τομέας Γεωργίας Κτηνοτροφίας εστιάζει κυρίως σε θέματα φυτικής παραγωγής παραδοσιακών και τοπικών πληθυσμών καλλιεργούμενων λαχανικών, αξιολόγησης ποικιλιών καλλιεργούμενων φυτών και βιολογικής γεωργίας, διατροφής και βελτίωσης πληθυσμών αγροτικών ζώων καθώς και της ποιοτικής ανάλυσης αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, μελέτης συστημάτων διασφάλισης της ποιότητας τους και της αγροτικής οικονομίας τους.
 
Αναλυτικότερα οι παρεχόμενες  υπηρεσίες ανά πεδίο είναι: 

  1. Ζωική παραγωγή
    • Αναλύσεις ποιότητας/σύστασης και  πεπτικότητας ζωοτροφών
    • Yπηρεσίες συμβουλευτικής βελτίωσης σιτηρεσίου, διαχείρισης αγροτικών ζώων.
  2. Φυτική Παραγωγή
    • Έλεγχος και αξιολόγηση καλλιεργούμενων ποικιλιών λαχανικών και ανθέων
    • Βελτίωση ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών παραδοσιακών ποικιλιών και τοπικών πληθυσμών καλλιεργούμενων λαχανικών
    • Μελέτη, περιγραφή, αξιοποίηση και αναπολλαπλασιασμός ντόπιων φυτογενετικών σπόρων
    • Μακροσκοπική και μικροσκοπική διάγνωση ασθενειών καλλιεργούμενων φυτών που οφείλονται σε μύκητες
    • Μελέτη επίπτωσης αβιοτικών καταπονήσεων στα καλλιεργούμενα φυτά
    • Αξιολόγηση νέων και παλαιοτέρων ποικιλιών καλλιεργούμενων φυτών σε διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες και επιπτώσεις στην παραγωγικότητα και την ποιότητα των προϊόντων τους.
    • Αξιοποίηση ντόπιου φυτικού γενετικού υλικού και αξιολόγηση του σε συνθήκες βιολογικής γεωργίας
    • Υπηρεσίες γεωργικών συμβούλων
    • Αναλύσεις εδάφους: μηχανική ανάλυση εδάφους, προσδιορισμός οργανικής ουσίας, προσδιορισμός ολικού αζώτου, προσδιορισμός pH, προσδιορισμός αγωγιμότητας, προσδιορισμός ελεύθερου ανθρακικού νατρίου, προσδιορισμός αφομοιώσιμου φωσφόρου, προσδιορισμός των ανταλλάξιμων κατιόντων K, Na, Ca, και Mg, προσδιορισμός διαθέσιμων μετάλλων (ιχνοστοιχείων και τοξικών στοιχείων), προσδιορισμός ολικών μετάλλων (μακροστοιχείων, ιχνοστοιχείων και τοξικών στοιχείων
    • Αναλύσεις φυτικών ιστών: προσδιορισμός ολικού αζώτου, προσδιορισμός πρωτεϊνών, προσδιορισμός φωσφόρου, προσδιορισμός ολικών μετάλλων (μακροστοιχείων, ιχνοστοιχείων και τοξικών στοιχείων) 
  3. Ποιοτικός έλεγχος αγροτικών προϊόντων και τροφίμων
    • Γάλα:Προσδιορισμός οξύτητας, Προσδιορισμός λιποπεριεκτικότητας,  Προσδιορισμός περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, Προσδιορισμός περιεκτικότητας σε λακτόζη, Προσδιορισμός ΣΥΑΛ, Προσδιορισμός σημείου πήξης, Προσδιορισμός του ενζύμου αλκαλική φωσφατάση, Προσδιορισμός του ενζύμου υπεροξειδάση, Προσδιορισμός υπολειμμάτων αντιβιοτικών, Προσδιορισμός αφλατοξίνης Μ1, Έλεγχος νοθείας αιγοπρόβειου γάλακτος με αγελαδινό, Πλήρης μικροβιολογικός έλεγχος.
    • Τυριά:Προσδιορισμός οξύτητας, Προσδιορισμός υγρασίας, Προσδιορισμός περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, Προσδιορισμός περιεκτικότητας σε αλάτι, Προσδιορισμός αφλατοξίνης Μ1, Πλήρης μικροβιολογικός έλεγχος.
    • Λάδι:Προσδιορισμός οξύτητας, Προσδιορισμός δείκτη υπεροξειδίου, Προσδιορισμός συντελεστών Κ232 και Κ270, Έλεγχος νοθείας με σπορέλαια ή με πυρηνέλαιο, Οξειδωτική σταθερότητα.
    • Χυμοί:Προσδιορισμός οξύτητας.
    • Οίνος:Προσδιορισμός αλκοόλης, Προσδιορισμός ολικής και πτητικής οξύτητας, Προσδιορισμός μηλικού, τρυγικού και κιτρικού οξέως, Προσδιορισμός θειώδη ανυδρίτη, Προσδιορισμός δείκτη DO280, Προσδιορισμός έντασης και απόχρωσης οίνου.
    • Φρούτα:Προσδιορισμός επιπέδων CO2 σε συσκευασίες φρούτων.
    • Δημητριακά:Προσδιορισμός οχρατοξίνης σε δημητριακά
    • Μέλι:Προσδιορισμός οξύτητας
    • Αλεύρι:Προσδιορισμός επιπέδων υγρασίας
    • Κηπευτικά:Προσδιορισμός επιπέδων νιτρικών
    • Ακτινίδια:Προσδιορισμός επιπέδων ασκορβικού οξέως
    • Προσδιορισμός αλλεργιογόνων σε τρόφιμα (υπολείμματα φιστικιού)
    • Διασφάλιση της ποιότητας παραγωγής και διαχείρισης των αγροτικών προϊόντων  και τροφίμων. 
  4. Αγροτική οικονομία
    • Μελέτες, και συμβουλευτική marketing για αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα
    • Συμβουλευτική σε θέματα Αγροτουρισμού/διαχείρισης αγροτουριστικών προϊόντων 

Ενδεικτικοί τομείς συνεργασίας με ΟΤΑ: Πραγματοποίηση και αξιολόγηση μελετών αποκατάστασης εδαφών και διαχείρισης νέων πολυδύναμων καλλιεργειών, marketing και προώθησης των αγροτικών τοπικών προϊόντων και προϊόντων ονομασίας προέλευσης.

Ενδεικτικοί τομείς συνεργασίας με επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, συνεταιρισμούς, αγρότες: Πραγματοποίηση και αξιολόγηση μελετών αποκατάστασης εδαφών και διαχείρισης νέων πολυδύναμων καλλιεργειών, marketing και προώθησης των τοπικών αγροτικών προϊόντων και προϊόντων ονομασίας προέλευσης, συμβουλευτική επιλογής και διαχείρισης καλλιεργειών αλλά και διατροφής αγροτικών ζώων, αναλύσεις και αξιολόγηση ποιότητας αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

Για την υλοποίηση των στόχων του ο Τομέας Γεωργίας Κτηνοτροφίας του ΚΤΕ υποστηρίζεται από  αντίστοιχα εργαστήρια του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας:

  1. Γεωργικής Χημείας
  2. Διατροφής Αγροτικών Ζώων
  3. Γενετικής Βελτίωσης
  4. Λαχανοκομίας
  5. Φυτοπροστασίας
  6. Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων
  7. Αγροτικής Οικονομίας και Μάρκετινγκ