Γραφείο Σχεδιασμού Προϊόντων και Συσκευασιών

Υπεύθυνος: Δρ. Παναγιώτης Κυράτσης, Καθηγητής Εφαρμογών
Τηλ.: 2461068294, 2461068043 
E-Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστοσελίδα: www.cppd.eu


Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, υπήρξε μεγάλη πίεση από την αγορά για προϊόντα με καλύτερη ποιότητα, μικρότερους χρόνους ανάπτυξης και χαμηλότερο κόστος. Αναπτύχθηκαν και καθιερώθηκαν νομοθεσίες, στις οποίες πρέπει τα προϊόντα να υπακούουν και η προσπάθεια που σαρώνει όλες τις βιομηχανίες είναι να επιτυγχάνεται συνεχής βελτίωση των προϊόντων. Από την άλλη πλευρά οι χρήστες έχουν γίνει περισσότερο απαιτητικοί και αναζητούν προϊόντα που ταιριάζουν όλο και περισσότερο στις δικές τους προσωπικές ανάγκες.

Σήμερα είναι πλέον γνωστή η σημασία του σταδίου σχεδιασμού ενός προϊόντος και της συσκευασίας του, αφού περισσότερο από τα 2/3 του συνολικού κόστους του προϊόντος επηρεάζεται από το στάδιο του σχεδιασμού. Ο χρόνος που απαιτείται από τη σύλληψη της ιδέας, μέχρι το προϊόν να φτάσει στην αγορά καθορίζεται από το σχεδιασμό, ενώ τα εργαλεία και ο εξοπλισμός κατεργασιών δεσμεύονται στη φάση αυτή.

Ο σχεδιασμός προϊόντων και συσκευασιών αποτελεί αναμφίβολα έναν τομέα που μπορεί το ΚΤΕ να διακριθεί. Σε αυτό συμβάλει η ύπαρξη του Τμήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού με αντικείμενο που μπορεί να υποστηρίξει τέτοιες δράσεις. Μια από τις πολλές διακρίσεις που απέσπασε το Τμήμα το Δεκέμβριο του 2011 ήταν και η κατάκτηση του πρώτου βραβείου σχεδιασμού ετικέτας προϊόντων από τη φοιτητική ομάδα του Εργαστηρίου CAD/CAM/CAE, στο 1ο Πανελλήνιο διαγωνισμό ετικέτας (Golden Label 2011). Αυτή η βράβευση ακολούθησε μετά από μια μακρά πορεία στο σχεδιασμό συσκευασιών προϊόντων, που είχε σαν αποτέλεσμα την συγγραφή σειράς ερευνητικών άρθρων σε επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά, την καταχώρηση σημαντικού αριθμού Βιομηχανικών Σχεδίων στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και τη συνεχή παρουσία με αρθογραφία σε κλαδικά περιοδικά που μοιράζονται σε πολλές επιχειρήσεις.

Ήδη αρκετές επιχειρήσεις μας αναγνωρίζουν και μας πλησιάζουν ζητώντας το σχεδιασμό συσκευασιών για τα προϊόντα τους.