Τομέας Τεχνολογίας Ξύλου

Υπεύθυνος: Νικόλαος  Ε. Κυρατζής, Καθηγητής ΤΕΙΔΜ
Τηλ.: 24610-68143
Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.    
          
Ο Τομέας Τεχνολογίας Ξύλου  εστιάζει κυρίως στην χημεία και τη χημική τεχνολογία του ξύλου καθώς και στην βελτιστοποίηση των φυσικοχημικών διεργασιών επεξεργασίας του για την παραγωγή σύγχρονων προϊόντων ξυλείας σε διάφορες τεχνολογικές εφαρμογές. Τέτοιες εφαρμογές περιλαμβάνουν την παραγωγή χαρτιού, θερμοπλαστικών προϊόντων, ρητινών, προϊόντων με κύριο συστατικό την κυτταρίνη  αλλά και συνθετικά προϊόντα.


Μια επί πλέον ερευνητική δραστηριότητα επικεντρώνεται  στη αξιοποίηση υπολειμμάτων του ξύλου καθώς και της χρήσης του ως καύσιμης ύλης  σε μικρές εγκαταστάσεις αεριοποίησης και σε συνδυασμό με κυψέλες καυσίμου στερεού ηλεκτρολύτη σε εφαρμογές διασπαρμένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και απεξάρτησης από το ηλεκτρικό δίκτυο.
 
Ο τομέας δραστηριοποιείται στην συγγραφή και εκπόνηση κοινών ερευνητικών προγραμμάτων με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και εργαστήρια του εσωτερικού και εξωτερικού.

Συνεργασίες με ΟΤΑ, επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, συνεταιρισμούς και αγρότες είναι ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτες και αποτελούν στόχο του τομέα με δραστηριότητες που περιλαμβάνουν εκπονήσεις μελετών, κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και βελτιστοποίηση ή/και ανάπτυξη  καινοτόμων φυσικοχημικών διεργασιών  σχετικών με τα παραπάνω θέματα.

Για την υλοποίηση των στόχων του ο Τομέας υποστηρίζεται από τον εξοπλισμό των ακόλουθων  εργαστηρίων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας:

  • Εργαστήριο Προηγμένων Υλικών και Ηλεκτροχημικής Τεχνολογίας 
  • Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας 
  • Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης & Περιβαλλοντικής Φυσικής
  • Ποιοτικού Ελέγχου Καυσίμων
  • Θερμοδυναμικής
  • Γεωργικής Χημείας